Kan jij een schipperspet dragen?

Wellicht heb je weleens een schippers pet gezien en je afgevraagd: voor wie zijn die? Kunnen jongens die dragen? Of alleen meisjes? Is dit iets voor oudjes of juist voor jongeren? Dit zijn allerlei vragen die je kunt krijgen als je een schipperspet ziet en overweegt om er een aan te schaffen. Wat natuurlijk ook nog het geval kan zijn, is dat je geen flauw idee hebt wat een schipperspet is. Wellicht heb je er nog nooit een gezien of er überhaupt van gehoord. De kans is echter groter dat je deze tal van keren hebt gezien, maar nooit hebt geweten dat dit een schipperspet is. Het is daarom handig om dit eerst te weten.

Wat is een schipperspet?

Een schipperspet, ook wel schippers pet, is een pet die eigenlijk al eeuwen bestaat. Het is, zoals je niet zal verbazen, ontstaan bij schippers, met name die op het dek werkten. Dit komt omdat de schippers op zee vaak urenlang aan het werk moeten zijn, onder allerlei verschillende weersomstandigheden. Ze hadden daarom iets nodig wat hun ogen zou beschermen tegen bijvoorbeeld de zon en het water. Om die reden hebben ze een geschikte pet ontwikkeld.

Hoe ziet deze eruit?

Een schipperspet is heeft een harde klep, met daarboven een zacht en rond gedeelte. Dit ronde gedeelte torent een stukje boven de klep uit, waardoor de klep niet helemaal uitsteekt, zoals bij een normale pet het geval is. In de rand van de schipperspet zit een strook verwerkt die ervoor zorgt dat het niet van je hoofd af kan glijden, immers moest dit bij schippers ook goed vast zitten. Bij sommige ontwerpen wordt hier gebruik gemaakt van elastiek. De schipperspet kent geen specifieke doelgroep of publiek en wordt door jong en oud, man en vrouw gedragen. Deze ontwikkeling is in de afgelopen jaren steeds verder gegaan en is nu haast niet weg te denken uit het straatbeeld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *