Wanneer wil jij financieel onafhankelijk zijn?

Typing numbers for income tax return with pen and calculator

Lijkt het u heerlijk om eerder te stoppen met werken of te minderen voordat u de AOW-leeftijd heeft bereikt? Doe er dan iets mee! Zo’n 3 op de 10 werknemers bouwt geen pensioen op via hun werkgever waardoor u terugvalt op de AOW zodra u met pensioen gaat. Als u zich in deze situatie bevindt en wat geld wilt sparen voor uw oude dag, komt u voor een dilemma te staan: kunt u beter lid worden van een pensioenfonds of het geld zelf sparen?

Welke vorm van pensioensparen moet u hanteren?

U kunt op enorm veel verschillende manieren geld opzij leggen. Denk aan uw spaarrekening, beleggen, extra aflossen of een verzilverhypotheek. Ook zijn er specifieke producten gemaakt voor pensioensparen zoals een lijfrenteverzekering, bankspaarrekening of koopsompolis. Máár dan resteert de vraag: welke moet u gebruiken?

Pensioenadviseur Marcel Wallage zegt hierover dat er niet veel verschil te vinden is tussen deze verschillende producten zoals een lijfrente of banksparen. Echter, is er wel een voordeel verbonden aan bepaalde pensioenproducten. Zo bieden enkele producten u belastingvoordeel als u verder weinig tot geen pensioen opbouwt via een werkgever. Daarentegen staat uiteraard de groep mensen die het makkelijker vinden om op hun eigen spaar- of beleggingsrekening geld opzij te leggen. Dit is fiscaal gezien wel minder handig. Niet alleen loopt u hierbij belastingvoordeel mis, maar ook moet u extra belasting betalen in de vorm van een vermogensrendementsheffing.

VOG

Verschillende levensstijlen, zorgen voor verschillende keuzes in sparen

Als u op oudere leeftijd graag luxueus wilt leven, dan is het noodzakelijk om meer opzij te leggen. Wilt u juist wat minder luxe leven, dan is dit niet relevant. Het is stap één om inzicht te krijgen in wat u al heeft opgebouwd en wat nog niet. Hoeveel u elke maand moet sparen, is moeilijk te zeggen. Het bedrag is afhankelijk van uw eigen financiële situatie en toekomstige wensen. 

Fiscaal aftrekbaar

De door u betaalde premie voor een lijfrenteverzekering mag u aftrekken van uw belastbaar inkomen. Bijkomend voordeel? U betaalt minder inkomstenbelasting. 

De voordelen van lijfrente

  • Keuze uit veel verschillende vormen verzekeringen 
  • U betaalt geen vermogensbelasting
  • U kunt fiscaal voordelig sparen
  • U ontvangt uitkeringen totdat u overlijdt 

Als u overweegt om aanvullend pensioen op te bouwen met lijfrente is het belangrijk dat u zich goed laat adviseren over wat in uw situatie verstandig is. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *