Zijn er speciale voorwaarden?

VOG

Bij een vog aanvragen zijn er wel een aantal voorwaarden waar je aan moet voldoen om een verklaring te krijgen. Dienst Justis kijkt in het Justitieel documentatiesysteem of je strafbare feiten hebt gepleegd. Kort gezegd wordt er gekeken of je een strafblad hebt. Hierbij maakt Justis gebruik van de informatie van politie, het Openbaar Ministerie of de reclassering. Heb je een delict gepleegd in het buitenland dan kan dit ook bekeken worden tijdens een screening. Ook dat telt mee voor de beoordeling voor het krijgen van een vog.

VOG

Wel of geen strafbare feiten?

Ga je een vog aanvragen en heb je geen strafbare feiten gepleegd, krijg in de meeste gevallen de verklaring omtrent het gedrag. Heb je wel een delict gepleegd dan zijn er websites waar je kunt kijken hoe groot de kans is dat je een verklaring krijgt. Dit biedt uiteraard geen garantie, er wordt ook aangeraden om altijd een aanvraag te doen. Naar de dienst Justis kun je ook bellen, zij kunnen beoordelen hoe groot de kans is dat je een verklaring krijgt.

Verklaring online aanvragen

Een vog aanvragen kun je eenvoudig online doen, al moet je wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Je dient wel ingeschreven te staan in een Nederlandse gemeente. Ook moet je de beschikking hebben over een Digid inlog, om af te rekenen moet je beschikken over online bankieren waar je kunt afrekenen met Ideal. Je krijgt de verklaring niet als je strafbare feiten hebt gepleegd die van invloed kunnen zijn op de functie die je wilt gaan uitoefenen.